Haaste: ei riittävästi tukea päätöksentekoon
Oletko usein yksin päätöstesi kanssa? Eikö johtoryhmässäsi ole kaikkea tarvittavaa liiketoimintaosaamista tai onko aiheita, joista et niiden luonteen takia voi keskustella sisäisesti? Puuttuuko hallituksesta ulkopuoliset jäsenet vai ovatko he liike-elämästä hieman liikaakin jäähdytteleviä "dementoreita"?
Entäpä sitten kotirintaman hallitus: eikö puoliso jaksakaan koko ajan kuunnella firman huolia - vaikka lupasikin vihkimisen onnenhuumassa olla rinnalla sekä myötä- että vastamäessä?
Yksin pähkäillessä (varsinkin aamuyöllä) ongelmat näyttävät pahemmilta ja erityisemmiltä kuin ovatkaan. Yritystoiminnan peruskysymykset ovat kuitenkin hyvin geneerisiä, joten lukemattomat muutkin ovat kohdanneet aivan samoja haasteita - ja myös selättäneet ne. Koska oma apu ei aina välttämättä olekaan se paras apu, kannattaa harkita kääntymistä ulkopuolisen sparraajan puoleen (mielellään päiväsaikaan).
Ratkaisu: kaksin aina kaunihimpi
Suuryritysten johtajat käyttävät erilaisia neuvonantajia, joten eikö myös pienemmän yrityksen johtaja sellaista ansaitsisi?
Yksi varteenotettava vaihtoehto on ammattimentorointi, jonka hyödyntäminen on lisääntymässä myös pk-yrityksissä. Se on tavoitteellista ja systemaattista toimintaa, joka tähtää mentoroitavan ja hänen organisaationsa kehittymiseen. Suhde perustuu avoimuuteen, luottamukseen ja tasa-arvoisuuteen.
Toimitusjohtaja voi saada mentoroinnista uusia ideoita ja toimintamalleja, tukea päätöksentekoon, mahdollisuuden testata ajatuksiaan, hengähdyshetken ja uskoa tulevaisuuteen.