Perusasioiden äärellä -blogi

Eikö uusi hankintalaki avannutkaan taivaan portteja?

Tiistai 12.9.2017 klo 15:28 - Perusasioiden äärellä 9/2017


Haaste: hankintalaki muuttui, mutta mikään muu ei

Tuntuuko, että hankintalain kaivatusta muutoksesta huolimatta julkisissa hankinnoissa kaikki on niin kuin ennenkin: tarjouspyynnöt ovat huonosti laadittuja, ja vain hinta ratkaisee?


Hankintayksiköillä on varmasti parannettavaa toiminnassaan, mutta onko myös teillä? Eihän seuraava kuvaus vaan satu muistuttamaan yrityksenne käytäntöjä: huomataan puolivahingossa hankintailmoitus Hilmassa, tutustutaan tarjouspyyntöön, kirotaan kun hankintayksikkö ei ymmärrä toimialasta mitään, laaditaan tarjous jo puoliksi luovuttaneena, saadaan yllättäen kielteinen päätös ja manataan julkiset hankinnat syvimpään helvettiin.

Mutta mitäpä jos reaktiivisuuden sijaan toimittaisiinkin proaktiivisesti, jolloin menestysmahdollisuudet paranisivat
ja julkisista hankinnoista voisi tulla "ilon ja onnen lähde".
 
Ratkaisu: ota aloite omiin käsiisi


Sillä myös "julkkareissa" myynti kannattaa (lähes) aina. Pitää vaan huomioida hankintalain asettamat rajoitukset ja olla liikkeellä tarpeeksi ajoissa. Hankintayksikkö tarvitsee jo kilpailutusta valmistellessaan tiedon yrityksenne mahdollisesti hyvinkin innovatiivisesta konseptista, jotta se voidaan huomioida tarjouspyynnössä. Ja turha kainous pois: toimialan asiantuntijoina toimittajilla on itse asissa "velvollisuus" valistaa kilpailuttajaa uusista ratkaisuista, jotta se (myyntipuheiden ylisana-suodatuksen jälkeen) voi laatia tarjouspyynnön, joka mahdollistaa asiakkaalle parhaimman vaihtoehdon valinnan.

Julkisten hankintojen taivaan portit eivät siis edelleenkään aukea, jollet itse käy niitä oikeaan aikaan kolkuttelemassa.