Perusasioiden äärellä -blogi

Onko busineksenne enää entisellään koronan jälkeen?

Maanantai 1.6.2020 klo 9.20 - Perusasiat 2/2020


Haaste: oman liiketoiminnan tulevaisuus pähkäilyttää

Mietityttääkö yrityksenne iskukyky, kun korona joskus hellittää? Meneekö kaikki uusiksi, kuten talouslehtien kolumnistit julistavat? Tuleeko koko hommasta enää lasta tai pastaa?

Iskut ja muutospaineet kohdistuvat eri toimialoihin erilaisella voimalla ja aikataululla, eikä kukaan (siis oikeasti!) tiedä, miten maa makaa tulevaisuudessa. Onko yrityksenne siis välttämätöntä kokea täydellinen muodonmuutos pärjätäkseen?
No, todennäköisesti ei pidä, koska siihen ei yleensä ole tarvetta eikä edes realistisia edellytyksiä. Mutta jos päättelitte, että voitte jatkaa täysin entiseen malliin Pasi Kauniston 'Koskaan et muuttua saa' -klassikkoa hyräillen, niin väärin meni sekin. Kyllä kehittyä pitää, mutta kyse on enemmänkin evoluutiosta kuin revoluutiosta. 

Jim Collinsin tutkimusryhmä selvitti joitakin vuosia sitten, mitä yhteistä oli sellaisilla yrityksillä, jotka selvisivät voittajina läpi toimialaa aidosti muuttaneiden turbulenssien. Ja keskeinen havainto oli, että ko. yritykset luottivat edelleen liiketoimintansa perustana oleviin sisäisiin vahvuuksiinsa, mutta muuttivat tarjoomaansa vastaamaan asiakaskuntansa muuttuneita käyttäytymismalleja. Eli ei häröilty eikä hötkyilty.

Ratkaisu: tsekatkaa, onko strategianne tätä päivää

Mikäli ette ole tehneet strategia-analyysiä pitkään aikaan (esimerkiksi sitten yrityksen perustamisen), nyt on korkea aika. Kohdistakaa kriittinen katse kilpailuetunne perustana olevaan pyhään kolmiyhteyteen: ylivertaiset sisäiset vahvuudet - poikkeava tarjooma - ainutlaatuinen lisäarvo valitulle asiakaskunnalle. Ovatko ne enää relevantteja? Yleensä muutos lähtee asiakkaiden tarpeista, jolloin teidän pitää "vain" löytää tapa tuunata tarjoomaanne, mikä puolestaan onnistuu fiksaamalla sisäisiä resurssejanne ja kyvykkyyksiänne.

Ja kun strategia(dokumenti)sta on pyyhitty pölyt, sitten vaan tekemään sitä todeksi
se rauhoittaa mieltäkin!