Perusasioiden äärellä -blogi

Eikö teiltä oikeasti löydy aikaa yrityksenne kehittämiseen?

Keskiviikko 16.1.2019 klo 9.45 - Perusasioiden äärellä 1/2019


Haaste: kehittää pitäsi, mutta kun on kiire, kiire, kiire...

Tunnistatko itsesi tutusta analogiasta: talutat juosten polkupyörää, koska sinulla ei ole aikaa pysähtyä noustaksesi sen selkään polkemaan moninkertaisella vauhdilla? Eli meneekö kaikki aikasi päivittäisiin rutiinihommiin: asiakkaiden palveluun, tavarantoimittajien patisteluun, henkilökunnan ohjaamiseen? Kaikki tärkeitä asioita, mutta entäpä sitten työskentely huomisen menestyksen eteen?

Mikäli yrityksesi kaipaa kehittämistä (ja kenenpä ei kaipaisi), operatiivisten tehtävien hinkkaaminen aina vaan suuremmalla raivolla ei muutosta tuo.
Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia, sanoi Einsteinkin – ja hän oli konsulttiakin viisaampi mies.

Aikaa kehittämiseen on siis revittävä jostain – mutta onneksi sitä ei välttämättä ihan tolkuttomasti tarvita.
 

Ratkaisu: ota 80/20-sääntö soveltaen käyttöön

Toisen viisauden mukaan toimarin pitäisi käyttää 80 % ajasta strategisiin kehittämisasioihin ja 20 % operatiiviseen toimintaan. Kieltämättä aika jöpäkkä vaatimus pk-yrityksen johtajalle, joten mitäpä jos noudattaisitkin tuota 80/20-sääntöä edes toisin päin: 80 % operatiivista ja 20 % kehittämistä?

Mutta miten voisit saada laatuaikaa tuon päivän viikossa? Voitko esimerkiksi antaa organisaatiolle nykyistä enemmän valtaa ja vastuuta? (Mikäli strategianne on kirkas, dokumentoitu ja sisäistetty, tämä ei ole ongelma eikä mikään.)

Tai voisitko jättää jotain väliaikaisesti tekemättä? Sillä vaikka olennaisten asioiden äärelle pysähtyminen aiheuttaisikin jopa notkahduksen liikevaihtoon, olisiko sekään niin paha, jos pääsisit jatkossa ajamaan pitkin nousevaa myyntikäyrää – sähköpyörällä.